Onderwerpen

co-teaching kc Stokland

september 24, 2020 No Comments
IPC opdracht kunstleporello

Twee leerkrachten van De Stokland oriƫnteren zich of co-teaching Beeldend iets voor hun school kan zijn. Alle aandacht gaat eerst nog uit naar de invoering van IPC, maar als icc-er zijnde kijken deze juffen al verder. Ik mag met ze meekijken, een hele eer!

Onderzoek in groep 4 IPC thema Kunst

Groep 7 ging aan de slag met het ontwerpen van een eigen wapenschild. Ik keek mee naar de introductie, die ontwikkelde zich via beschouwing naar een raadspel, en van daar naar een persoonlijke noot van de juf. In het reflectiegesprek met juf vroeg ik o.a. wat zij daar had zien gebeuren? Ze zag hoe de geestdrift bij de leerlingen groeide met de minuut. Wat was het precies, dat zij had gedaan, dat het enthousiasme zo toenam?

Zulke vragen zijn zo fijn om te stellen.

Een citaat tijdens de schetsfase: “Ik krijg er energie van om de leerlingen zo aan het werk te zien”. Wow. Energie krijgen van je werk. Dat willen we toch allemaal?

Co-teaching is een cadeau aan jezelf, als je er open voor durft te staan. En ja, in eerste instantie kost het jou als leerkracht energie. Maar het komt naar je terug via je leerlingen. En je nieuwe inzichten zorgen ervoor, dat je steeds makkelijker opdrachten weet te bedenken. Opnieuw energiewinst, maar dan op een iets langere termijn. Een goede investering denk ik.

Binnen het bovenbouwteam werkte de opgetogenheid van de juf aanstekelijk. Haar collega van groep 8 kreeg zin om dezelfde les te geven. De intro was al kant-en-klaar, dus delen maar! Zo ontstaat er een fijne positieve sfeer rond het vak Beeldend.

No Comments

Leave a Reply

×