Mij

Ideeën krijg je om te delen

Steeds beter weet ik wat mijn talenten zijn en hoe ik die wil en kan inzetten voor het basisonderwijs. Mijn reis loopt vanaf de Kunstacademie (Grafisch Ontwerp) naar de Pabo, via het moi 2014verbeelden en schrijven naar het lesgeven en coachen. Kunst, cultuur en kinderen, daarmee voel ik me verbonden.

Ik hecht veel waarde aan het ontwikkelen van creatief, kritisch en vrij denken bij kinderen. Uit overwegingen van individuele ontplooiing: ken jezelf, maak de juiste studiekeuze, of de juiste partnerkeuze. En doordat je je talenten goed weet in te zetten, word je een gelukkiger mens. Niet alleen jijzelf, maar ook de mensen om je heen.

Maar zeker zo belangrijk: om creatieve oplossingen te kunnen bedenken, heb je vrijheid nodig. Vrijheid in tijd en ruimte, vrijheid om jezelf te mogen zijn. Zonder angst voor censuur of afwijzing. Je hebt een ‘open mind’ nodig om te kunnen leven zonder vooroordeel en met begrip voor andersdenkenden. Wikken en wegen, twijfelen of aannemen dat meerdere antwoorden mogelijk zijn. Dan krijgen ook wilde ideeën een kans.

Voorop staan de kinderen en het ongelooflijke plezier dat ze uitstralen als ze hun eigen idee mogen volgen bij een creatieve beeldende les. En de betrokkenheid en de inventiviteit die dan loskomt! Als ik die energie zie overslaan op de leerkracht, dan heb ik de mooiste baan die er bestaat: co-teacher beeldende vorming. Een baan die met nogal wat doorzettingsvermogen is ontstaan de afgelopen tien jaar. Meer hierover lezen? Klik!          of Klik hier voor een verhaal uit de praktijk.

Schooljaar 2015-2016 stond ik als tekendocente voor vier bovenbouwgroepen. Neem een kijkje bij het blog dat ik toen bijhield.

Zomer 2017 schreef ik een handleiding in magazinestijl. Over het werken met schetsboeken die ik OnderZoekBoeken noem. Voor iedereen die creatief denken belangrijk vindt. Om ideeën te uiten, te vangen, te delen en toe te passen. Bekijk meer informatie over het OnderZoekBoek 

Met veel plezier schreef ik vijf jaar educatieve artikelen voor Praxisbulletin. Ze bevatten altijd praktische lessuggesties. Een greep uit de onderwerpen: fotografie, land-art, bijzondere prentenboeken, kunst en kijken naar kunst.

Daarnaast werk ik bijzonder graag samen met Kunstjuf Iris Verbakel van kunstjuf.net      Vanaf september 2019 delen Iris en ik een atelierruimte, die we inrichten als een rijke leeromgeving voor leerkrachten PO en hun leerlingen. Niet alleen onze ideeën maar ook onze ruimte willen we delen! Lees er meer over onder ‘workhops’.

Marijke Liefting

KvK 17237152
BTW NL190943634