Onderwerpen

Handleiding OnderZoekBoek

februari 18, 2018 No Comments

De handleiding is gereed! Wie hem in wil kijken kan dat doen op 5 februari tijdens de Onderzoeksconferentie 2018 van het LKCA. Het thema is ‘voeden en gevoed worden’. De menukaart komt begin december online en mij kun je vinden op de FEBO afdeling: trek je snack! Locatie: de Prodentfabriek in Amersfoort.

De handleiding ‘Werken met een OnderZoekBoek’ is speciaal voor leerkrachten PO, Pabo-studenten en pedagogisch medewerkers die creatief denken een plek willen geven in hun dagelijkse activiteiten. Je leert werken met een eigen OnderZoekBoek.  Daarna kun je kinderen begeleiden volgens een meer procesgerichte didactiek. Durf jij die uitdaging aan te gaan?

Creatieve processen begeleiden, dat lukt het beste als je zelf hebt ervaren hoe je iets maakt. Vaak neem je daar de tijd en de rust niet voor of je durft niet goed. Maar de handleiding OnderZoekBoek zet je aan het werk. Je gaat spelen, onderzoeken, uitproberen, aanrommelen, schrijven, plakken, verzamelen, scheuren, schetsen, reflecteren op dat alles… en nog veel meer. Want er zijn geen grenzen aan een OnderZoekBoek. Dat wat je onderneemt, kun je direct toepassen bij je activiteiten beeldende vorming in je eigen groep.

Lees over ervaringen van leerkrachten die je voor gingen. Je krijgt tips en inspiratie en praktische lessuggesties voor in je groep. Verwacht geen uitgebreide theorie of verantwoording, maar wel de nodige verwijzingen naar onderzoeken die je aanvullend kunt lezen.

De handleiding is gemaakt in aanvulling op het coachingstraject “Werken met een OnderZoekBoek”. Dit traject wordt op maat gemaakt, naar de specifieke wensen van de school. Zo is het mogelijk om schoolbreed met OnderZoekBoeken te gaan werken, van groep 1 tot en met groep 8. Je leert je collega’s én de leerlingen op een andere manier kennen! Er ontstaat een prachtig portfolio met niet slechts de hoogtepunten in je schoolcarriëre. De OnderZoekBoeken laten juist het groeiproces zien van ieder, met pieken en dalen. Het is een veilige plek waar je fouten mag maken en waarop je niet beoordeeld wordt. Er kan geen digitaal portfolio tegenop.

De handleiding is een éénmalige uitgave en kun je hier bestellen voor €18,95.

Aanmelden voor een workshop of meer informatie opvragen kan via het envelopje rechtsboven.

web sb maart 2016 051

Experiment: kun je schilderen met een stukje karton? Onderzoek: kleuren mengen, textuur aanbrengen, beweging en ritme creëren, toeval toelaten, eindproduct loslaten en zo verder…

Deze leerling uit groep 8 kan het!

No Comments

Leave a Reply

×