Praxisbulletin juni 2014: Circle painting

Geplaatst op juni 4, 2014

circle

Circle Painting

Hiep Nguyen, de oprichter van Circle Painting, wordt door mij bewonderd. Niet omdat hij kunst maakt maar omdat hij mensen op festivals samen cirkels laat schilderen op een groot doek. Dat lijkt simpel, maar wat zit er allemaal achter?

Meetellen
Hiep laat mensen eerst in een kring staan en geeft uitleg en stelt vragen. Iedereen mag en kan meedoen. Hij verbindt mensen met een soort warming-up en ieder voelt zich welkom in de cirkel. Tijdens het schilderen verdwijnen gevoelens van stress en eenzaamheid. Mensen hebben geen last van creatieve blokkades omdat de opdracht eenduidig is en aan het einde blijkt: ieders werk telt mee.

Hiep’s motto: ‘Art for All, All for Art’.

Samenwerking
Het is niet de bedoeling over elkaars werk heen te klodderen, dat snappen de meeste mensen. Maar hoe krijg je samen een kunstwerk dat er ook goed uit ziet? Blijkbaar weet Hiep groepen zo te bespelen dat er mooie werken ontstaan. Iemand moet ergens beginnen en een ander zal moeten aanvullen. Hiep zegt het zo: ‘We accept each other’s sizes and shapes, colors and values. We make everything big, bold, and fun’.

In mijn gastles in groep 4/5 op bs De Driestam bleken enkele kinderen dat moeilijk te vinden. Ze werkten wel over de cirkels van anderen. Het werd er bepaald niet mooier van en de getroffenen waren niet blij. Ik bedenk hiervoor een oplossing (zie artikel Praxisbulletin juni 2014) en u als leerkracht ongetwijfeld ook. Maar is het niet jammer, dat we niet even de oceaan over kunnen vliegen om te ervaren hoe Hiep dit aanpakt?

Verbeelding
Met Circle painting reageer je op elkaars lijnen en cirkels. Jouw beelden zullen de verbeelding van een andere deelnemer aanwakkeren en omgekeerd. Bekijk maar eens de filmpjes op YouTube. Elk werk wordt uniek.

Om praktische redenen gebruikte ik met de kinderen lange stroken. Ieder kon zo direct aan de slag. Toch heeft het wel iets om vanuit het midden van een groot vierkant te werken. Dan zie je het werk groeien en is er meer reactie op elkaars werk. Ook ontstaan er minder witruimtes die later weer opgevuld moeten worden.

web circle painting II 002Ook mogelijk op uw school!
Samen met Artisjok&Olijfje ontwikkel ik een introductieworkshop ‘Cirkelen’ voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers. U kunt na deze bijeenkomst vol vertrouwen met uw groep kinderen aan de slag.

Alle deelnemers zullen trots zijn op het resultaat, dat ze nooit alleen hadden kunnen maken.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie