Onderzoekboek in tijden van corona

Geplaatst op maart 30, 2020

Maandag 30 maart. Week 3 van het thuisonderwijs. Zelf ben ik nu ook twee weken thuis en zonder werk. Ik had tijd nodig om deze nieuwe situatie tot me door te laten dringen. Eerst stopte ik mijn kop in het zand en begroef me in een boek. Daarna keek ik zo’n beetje de kat uit de boom, wat dééd iedereen? Maar de onzekerheid bleef. In deze Tussentijd gebeurt er veel en tegelijkertijd zo weinig. Wat een wankele tijd!

Ieder zoekt houvast op een andere manier. Ik vond bevestiging in de woorden van Joke Hermsen (boeken: Stil de tijd en Melancholie van de onrust). Ik vond een zielsverwant in Merlijn van Twaalfhoven door de vragen die hij stelt, in zijn artikel in NRC (titel “Een onzeker toekomst? Leer van kunstenaars”). Vol overgave val ik nu terug op dat wat me vertrouwd is, en wat al eerder bleek te werken. Namelijk de situatie onderzoeken in mijn OnderZoekBoek, door tekenen, schrijven, knippen en plakken. Mezelf vragen te stellen die ertoe doen. Door alle zelfcensuur los te laten. In dat blanco boek hoef ik helemaal niks te weten, nergens op te antwoorden, heb ik geen oordeel, geen mening of kritiek, heb ik wel alle vrijheid en ruimte. Daar néém ik alle vrijheid en ruimte. Ademruimte, noemt Merlijn het. Mooi.

Ik voel me gezegend, dat ik me geen zorgen hoef te maken om huis en haard, veiligheid, financiën of wc-papier. Maar juist in die omstandigheid, wil ik iets bijdragen, op een manier die dicht bij mij ligt. Ga schrijven, zei Linda. Dank je, goed idee, zeg ik, maar eerst even nadenken waarover dan.

Dank trouwens aan álle mensen met een praktische instelling die de handen nu effectief uit de mouwen weten te steken. Aan een ieder die niet verder komt dan duimendraaien, ramen lappen of rondmalen in het hoofd, aan u dit schrijven. Verzamel uw gedachten, geef aandacht aan uw zorgen en stop ze in een blanco boek, schrift, schetsboek. Stel uzelve een levensvraag, waar u anders geen tijd voor zou maken.

Merlijn Twaalfhoven fluistert in: wat is werkelijk van waarde in jouw leven?

Mijn vraag: hoe ziet dat er dan uit? In de toekomst?

Hieronder een fragment van Carla Sonheim, waarin Cat Bennett vertelt over het werken in schetsboeken. Ze maakt ook boeken, die ik graag nog eens wil lezen, waaronder Making Art a Practice. Over wat tekenen voor jouzelf kan betekenen: groei, ontwikkeling, zingeving, vrij van zorgen worden… Wow!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie