Expositie ‘Erfstukken’ Centrum voor de Kunsten Eindhoven

Geplaatst op maart 19, 2015

mw.Panteleyeva2

Een veelzeggend en inspirerend project: Erfstukken. Frits Achten van het CKE nodigt amateurfotografen en -schrijvers uit om in gesprek te gaan met bewoners van zorginstellingen in Eindhoven.

De fotograaf legt een Erfstuk vast, bovenstaande foto is gemaakt door Jeannine van den Boer. De foto wordt geprint (op hard kunststof) en uitgereikt. Dat levert steevast ontroerende momenten op. Vervolgens komt de schrijver op bezoek en dan gaat het gesprek de diepte in. Levensverhalen komen op tafel en al gauw staat het kippenvel op de rug.

Ik ging op bezoek bij mevrouw Pantelejeva. Haar erfstuk is een schilderij dat zij zelf heeft gemaakt en dit is haar verhaal:

Niet zomaar een bloem

Olga schildert nu niet meer. Haar handen blijven rusteloos bezig, maar haar hoofd is er niet meer bij. Saša en Jara vertellen over hun moeder, die in 1925 is geboren in St. Petersburg, Rusland.

Olga Pantelejeva is een nakomertje en ze adoreert haar zus en vier oudere broers. Ze mag op de brede schouders van Vladimir zitten, oh ze wordt heerlijk verwend. Olga heeft ontzag voor haar broer die zo goed kan schilderen. Ze snuffelt graag door zijn tekenmappen en schetsboeken. Vladimir tekent met name naakte vrouwen en ze maken een onuitwisbare indruk op Olga. Vladimir heeft een groot talent.

De Tweede Wereldoorlog breekt uit en zet het leven van Olga volledig op zijn kop. Haar broers vertrekken naar het front. Zijzelf moet naar een kamp in Duitsland om te werken in een vliegtuigfabriek. Ze is dan 16 jaar. Olga’s technische handigheid komt van pas bij het frezen en werken aan de draaibank. Haar broers ziet ze nooit meer terug want ze sneuvelen alle vier. Het scheelde niet veel of ook Olga was omgekomen. Tijdens bombardementen op de fabriek komt zij onder het puin terecht. Ze wordt gered en een Amerikaanse arts smokkelt haar naar een Nederlands ziekenhuis.

In de naoorlogse jaren ontmoet Olga haar toekomstige echtgenoot Jaro Rajnhart. Een charismatische man uit Tsjechië, die met kort verlof uit Indonesië over is. Ze trouwen en wonen een aantal mooie jaren op verschillende eilanden. Olga ontwerpt en maakt haar eigen kleding, ze loopt voorop in de mode en ze ziet er altijd stijlvol en elegant uit. Saša wordt geboren in Djakarta, maar Jara wordt in Nederland geboren want dan is het gezin inmiddels gerepatrieerd. Olga krijgt een baan bij Philips Medical Systems (printplaten maken) en ze begint met schilderen. Ze heeft een voorliefde voor de klassieke schilderkunst en leert zich het schilderen voornamelijk zelf aan.

Ze schildert met grote precisie stillevens, landschappen en bloemen. Ze schildert om Vladimir te eren. Ze schildert juist de mooie kant van het leven, zoals ze dat ook altijd gevierd heeft.

Haar talenten geeft Olga door aan haar dochters en ze heeft ze mooi verdeeld. Saša krijgt haar liefde voor mode, kleding en verzorging en Jara het talent om te schilderen wat haar ogen zien. Maar misschien wel belangrijker… Olga geeft de kunst om het leven te vieren door. Met weinig middelen maken Saša en Jara een feestje van hun wekelijkse bezoek aan hun moeder in verzorgingshuis De Eerdbrand.
En Olga lacht.

 

Erfstukken-Expositie_webAlle foto’s en verhalen waren te bewonderen op de expositie in het Centrum voor de Kunsten. De tentoonstelling zal ook gaan reizen naar de verschillende verzorgingshuizen die hebben meegedaan.

Simone Vos van MEST Magazine heeft een artikel geschreven over Erfstukken en mij gevraagd naar mijn ervaringen. Meer lezen op: mestmag.nl

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie